RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma: TOP-4.2.1-15-VE1-2016-00011

Kedvezményezett: Sümeg Város Önkormányzata

A projekt keretében a Napfény Segítő Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának épülete kerül felújításra. A 8330 Sümeg, Árpád u. 22. szám alatt elhelyezkedő épületrész kismérető tégla falazatú, hagyományos rendszerű épület. A homlokzati vakolat tagolt. A vakolat több helyen leomlott és feltáskásodott. Meglevő nyílászáró szerkezetek fa, gerébtokos szerkezetek. A nyílászárók festése minden nyílászárónál lepergett, a fa anyagok több helyen korhadni kezdtek. A nyílászárók szigeteletlenek. A jelenlegi nyílászárók nem javíthatók, cseréjük indokolt.

A fűtési rendszer radiátoros fűtés, acél csövekkel, falon kívül szerelve, azok cseréje nem indokolt. Jelenleg a fűtési rendszer 2 db FÉG 40kW teljesítményű gázkazán látja el. Ezeknek a kazánoknak a hatásfoka ~75%. A kazánok elavultak, évente több alkalommal leállnak és folyamatos javításra szorulnak, cseréjük indokolt.

Az épület jelenleg akadálymentesen nem megközelíthető. A bejárati kétszárnyú ajtó egy nyitott szárnyának szabadnyílása akadálymentes közlekedésre nem megfelelő, a második szárny pedig nehezen nyílik, kerekesszékből nem nyitható. Az épületbe 2 lépcsőfokon tudunk bejutni, amely az akadálymentesítés során szintén megoldandó.

A projektben tervezett fejlesztések:

1. Homlokzati hőszigetelés: Az épület meglevő vakolata ellenőrizendő. A homlokzat hőszigetelése előtt a meglevő vakolat bontása 40-50%-ban indokolt, mivel annak állaga nem megfelelő, hőszigetelés nem építhető rá. A levert falszakaszok portalanítás és tapadóhíd képzése után újra vakolandók kültéri mészvakolattal. Az épület homlokzatai 15 cm vastag EPS hőszigetelést kapnak, gyártó előírásai alapján előírt számú rögzítéssel. A hőszigetelés gördülőszemcsés nemes vakolattal kerül kivitelezésre. A fejlesztés során az épületrész külső homlokzatának kőszigetelése készül, az épületrész nyílászárói kerülnek cserére, valamint a meglevő gázkazánok helyett új, kondenzációs kazánok kerülnek beépítésre. Az új beépítendő kondenzációs kazánok névleges teljesítménye 109%. Az égéstermék elvezetés korszerűsítése a kazánokkal egy időben szüksége, 60/125 keresztmetszetű béléscső beépítésével a meglevő kéményszerkezetbe.

2. Akadálymentesítés: Az épület főbejáratában a meglevő 2 lépcsőfok bontásra kerül. Új alapozással egy zsalukő falazat épül az épülettel párhuzamosan. A zsalukő falazat felső síkja lesz a rámpa pereme. A rámpa járófelülete 6 cm térkő burkolat. Az épületen belül 1 db akadálymentes mosdó is kialakításra kerül.

3. Nyílászáró szerkezetek, beltéri javító festések: Fokozott légzárású, hőszigetelő üvegezésű, bevonatos műanyag nyílászárók készülnek. Az üvegezés 4-16- 4 felépítésű; argongázzal töltött, k= 1,0 W/m2K. A nyílászárók fehér színben készülnek. Az ajtók stadúr- üveg összetételűek, a bejáratnál kifele nyíló egyszárnyú ajtóval, 2/3 rész üvegezésével, max 2 cm magas küszöbbel. A belső falak javítása cementes mészvakolattal történik nyílászárócsere után. Szükséges gletteléssel, diszperzites anyaggal festettek.

  1. Homlokzatképzés: Az épületen dörzsölt homlokzati nemesvakolat készül.

5. Épületgépészet: 2 db új kondenzációs kazán kerül beépítésre, kaszkád vezérléssel, időjárás függő szabályozással. A kazánok beépítéséhez a meglevő kéménybe 60/125 átmérőjű égéstermék elvezető bélés kerül. A kazánoknál további hidraulikus vált, iszap,- és buborékleválasztó, valamint nagyteljesítményű szivattyúval kerülnek beépítésre. A kazánokhoz túláram védelem kerül kiépítésre.

A támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás összege 19 984 597 Ft.

A projekt megvalósításának tervezett időszaka: 2017.06.01. – 2018.05.31.